Min häst resa!

Fick också lite sommar känslor när jag såg bilderna Felicia lagt ut. Så tänkte berätta lite om Spöket jag hade på foder ett år.

Get Me Gold eller (spöket) som hon kallades, var en 7 årig varmblodstravare. Hon gick inget bra på travet då hon aldrig ville tävla med dem andra riktigt.  Hon fick sedan en skada på gaffelbandet (en blödning i gaffelbandet). Detta gjorde att hon vila cirka 8 månader och sattes inte i gång för att bli travhäst sedan utan dem ville ha ut henne på foder som ridhäst.  Jag hade lyckats övertala mamma på något vänster om att vi skulle åka och kolla på hästen. Mamma var så skeptisk, så jag trodde inte det skulle bli någon häst. Men jag tänkte också att har jag fått henne på att gå med på att åka och kolla så finns det ett litet hopp.

Så ja jag åkte och kollade på hästen, ”provred” henne barbacka och blev ledd då dem inte vågade släppa mig. Men hon var ju så snäll och hade nog mer än gärna fått sig en tur i skogen. Men kanske red på henne 100 meter eller något…. Men jag föll för henne i hagen då hon kom fram och nosade på hela mig och blåste luft å pussa på mig. Detta var sommaren 2009. Och jag hade bestämt mig för att jag skulle prova att ha henne.

 
Så såg spöket ut när hon kom..


Första ridbilden.. hahah ignorera matchningen!


Hoppning! ignorera mig!

Så jag fick henne 21 Juli 2009, minns det som i går och jag höll på att dö av väntan. Hon kom där den lilla skabbiga travaren med långman och så snygg ”host” musklad kropp.  Kommer ihåg att hon skulle ha skor men hon vägrade alltid att lyfta ett bakben så hon fick ingen sko på det, det kändes som allt redan hade skitit sig. Men Lennart fick komma och slå på den skon.  Sedan bytte vi hovslagare och då fick hon skor på alla fossingarna.

I början red vi bara i skogen, jag ville få henne att tycka det var roligt och bygga upp henne sakta men säkert eftersom hon haft en skada tidigare.  Hon lärde sig rätt fort och tyckte det var roligt. 

 
Spöket sommaren 2009. 

Efter ett tag började vi träna för Elisabeth lite granna och hon lärde sig lite i taget. Hon tyckte hoppning var skit kul och vi startade några miniklubbhoppningar och en klubbhoppning på hösten.  I februari flyttade vi till Granvik, något av det bästa jag gjort i hela mitt liv. Då provade jag att träna för Mona en gång, och där kom vändningen. Jag började se ridningen ur ett annat perspektiv, och allt blev så logiskt helt plötsligt. Jag och Spöket fortsatte att träna för Mona och det kändes väldigt bra. Framåt vårkanten började Spöket tycka att jag ställde för höga krav på henne.  Jag ville ju fortsätta utbilda henne men det ville inte hon, det blev för mycket press på henne och då började jag tänka på ny häst. Vi växte ifrån varandra kunskapsmässigt och jag ville ha en större häst eftersom jag är väldigt lång.  Då började 300000 tankar i mitt huvud att snurra, till slut efter ett par månader sa jag det till Felicia och hon tyckte att jag skulle det om jag ville. Jag berättade sedan för Mona och hon tyckte också det, att jag kunde komma lite längre och tävla lite högre klasser och sådant.  Alla var så förstående jag hade inte förväntat mig det, jag tänkte nog mest att alla kommer döma mig för att jag lämnar tillbaka henne. Jag berättade för Mamma och hon förstod att jag ville lära mig mera och komma vidare.  Och mitt i allt detta ringer min Bror det var sen runt 12 eller något sådant. Han säger då att ”men det är lika bra du köper häst, i stället för att slänga ut massa pengar på något som du inte äger” jo det tyckte jag med men hur skulle jag få mamma till detta då??

Även här var hon lite skeptisk, men jag började nog mest bara leta häst och Mona hjälpte mig. Så en dag hade jag hittat en treårig fux, han stod nere i Skåne så det var inte den närmsta vägen. Men vi åkte men nej det var inget att ha, han hade relativt bra gångarter men den såg inte ut alltså.

Så vi åkte till Gränsbo för att hälsa på Bonesse Monas häst som stod där för betäckning.  Sen fortsatte jag att leta häst hittade då en söt dam i Skövde, vet inte vad jag föll för som sagt men detta var Leja.

Men mitt upp i allt som hänt med Leja så tycker jag om henne på ett annat sätt än den relationen jag hade med Spöket. Jag och Spöket passade inte med varandra, jag känner att jag och Leja har en mycket bättre relation. Och Leja vill väl hon är bara osäker på saker och ting. Men jag vet att allt kommer bli bra jag känner det på mig.


Jag och spökis, våren 2010:)


Ni får ignorera sadeln, den låg inget bra där då hon breddat sig så mycket.
Men hon fick en ny snabbt, så ignorera sadeln på bilderna tack.

Spökisen:) i lägreform.


Finaste finisen<3


Älsklingen:)


<3

ignorera mig tack:)

Sista ridpasst innan hon åkte! och hon var så jävla fin<3

Glömmer henne aldrig<3


Finasten:) och kolla verkligen inte på mig hahaha!


SOMMAR

Gud vad jag längtar till sommaren , att bara kunna rida i tröja och ridbyxor och inte behöva frysa ihjäl så fort man går utanför dörren. Va det någon som prata på växthuseffekten ? nej det verkar inte så här iallafall. Men men inget man kan göra något åt ändå :) Därför blir det  några bilder från i somras :M


Glöm bort min sits !









FELICIA :*

Att träna unghäst

Tänkte berätta om hur jag tränar Leja, detta med hjälp av Mona som äger Granvik. Mona har bland annat varit nere och jobbat på Gränsbo stuteri, hos Rose Mathisen och Per Runesson, där gick hon ett års tränarutbildning hos Rose. Hon har också jobbat som ridskolechef och dressyrtränare i Norge. Mona hjälper mig som sagt med Leja, och hon hjälper ju mig också såklart. Jag är så glad att jag hittat en så bra tränare, och all ridning blev väldigt logisk helt plötsligt. Då min gamla tränare inte alls hade samma slags ridning.

 

Men nu ska jag berätta…

När jag fick Leja var hon så stel att hon nästan såg halt ut. Och sårbent var hon stackaren så skor fick hon fort. Då blev hon bättre men hon var fortfarande stel, hon rörde sig som en shettis i princip. Jag vet inte varför jag var så tvungen att ha just den hästen men jag föll för henne antagligen. När jag fått hem henne började jag med att longera, och red efter en vecka eller något sådant skulle jag tro. Hon var seg och om man lade på spöet blev hon skit förbannad och explodera. Hon bocka och hoppa runt och gjorde allt hon inte skulle, helst utan fart alltså på stället. Det gick inte att rida då hon bara tänkte bakåt, bakåt och bakåt. Vi skulle även kolla tänderna så det gjorde vi och hon hade vargtänder så hon stod cirka en månad innan dem var ute. Efter det red jag ett par gånger, men sedan så bestämde jag och Mona att vi skulle tömköra henne i stället, i början så blev hon skitförbannad då med, när man sa till henne att gå framåt, då hoppa hon överallt hela tiden. Men efter bara 3 gånger så hade allt redan börjat lätta för henne, hon sökte stödet och började arbeta mer korrekt i en lågform.  Vi tömkörde henne i cirka 2 veckor (och nej hon gick inte varje dag, skriver lägre ner om hur ofta och länge hon gick) efter det har jag ridit 3 gånger och det har gått bra med ett bra framåt tänk. Där i mot hade jag och Leja kommunikations problem, jag blev lite för seg och stum i handen och det kan man inte vara på en unghäst (ingen häst egentligen) men unghäst är det otroligt viktigt att va mjuk, följsam och kvick i handen på. Efter det så bestämde jag mig för att jag ska kunna tömköra henne korrekt innan jag sitter upp igen.

I tömmen är det ju en längre fördröjning till munnen än vad det är i tygeln så jag tyckte det var viktigt. Nu efter cirka en veckas tömkörning så har jag en mycket mjukare han följsam och kvick, plus att vi förstår varandra bättre. Så nu ska jag snart upp på hästryggen igen.

 

Men i alla fall, många rider sina unghästar nästan baklänges. Många sitter och tragglar i skritt och håller på med händerna för att hästen ska gå i ”form”. Många förstör hästens skritt med detta, då de inte har någon framåtbjudning och skritten blir kort och stum. Jag skrittar Leja ett var på volten högst på kort tygel, jag går i stället med henne innan ridning på lång tygel i skritt för att få ett bra övertramp och gungningen i rygg och nacke. I tömkörningen så får hon också långa ”tömmar” för att hitta gunget i skritten. Så uppe på hästryggen skrittar jag henne ytterst lite på kort tygel. I traven ska hon gå på ordentligt framåt och ha bra med energi i bak kärran. Jag ska bara behöva sitta där och bara klämma om med fingrarna runt tyglarna lite. Hon ska komma till min hand och ta stödet jag ska inte behöva sitta där och fippla runt. Allt för många sitter och ska få hästen att gå i form flera år. Händerna ska hit och dit och bla bla bla.. Man ska inte behöva fippla och greja hästen ska lära sig från första början att ta stödet i handen. Sedan tar jag ett par var i galopp längs fyrkantspåret åt varje håll. Jag fattar uppe i samma hörn för att hästen lättare ska förstå vad jag vill. Jag rider inte mycket på volt men några vändor ibland här och där. Och snett igenom vid varvbyte. Jag rider inga långa pass utan det kanske är 15-30 minuter inte längre. Man ska rida korta pass men effektiva, då lär dem sig bäst.

Jag vill inte sitta och koncentrera mig på att hon ska gå i form om ett år, då ska hon gå där. Så klart man ska reglera formen och sådant men hon ska ju ha grundformen åtminstånde.

Hon brukar gå två dagar och stå en dag, gå två dagar och stå en dag. Det händer rätt ofta att hon står två dagar och går två dagar med. Men det gör ju självklar inget då hon är ung och måste hinna bygga muskler också. Det gör hon ju när hon vilar. En unghäst ska inte behöva gå 1 timme för att sedan gå bra, det ska räcka med kortare pass de ska veta vad som gäller och inte behöva jobba länge för att gå bra.

Jag kommer säkert på massa mer jag glömt sedan, men ja så tränas Leja, vi variera med både tömkörning och ridning och ibland lite löshoppning, även bara springa fritt i ridhuset. Rida ut gör jag inte än då hon bara tänker bakåt ute och det slår tillbaka på allt när vi är inne sedan. Och hon är både i diken och hoppar runt och grejar ute så inget roligt. Vill att hon ska tycka det är kul att gå ut om vi ska rida ute gör hon inte det så väntar vi med det.

Tänkte slänga in bild på hur hon såg ut när jag provred henne..

hahahahaha.. Undra vad jag föll för på en skala^^


Bilder från tömkörningen nu, efter cirka 1 månad i träning.


Galoppla.


Så här kantig och smal var jag när jag kom.


Lite rundare och goare ett par månade senare, i nerförsbacke står jag med:P






Träning

Nyss kommit hem efter att ha varit och tränat för Elisabeth :)
Det gick faktiskt ganska bra, men ja tyckte nästan det gick bättre i början idag. Lite konstigt för det brukar ju alltid vara tvärsom. Jag prövade lite öppna i galopp och det gick väldigt bra för att vara andra gången vi gör det :) Känner att han orkar med galoppen lite bättre nu också :) Bara min högersida som fastnar som jag måste tänka på.. 



Isabelle var så snäll och tog lite kort :D




Stallet

Blev stallet, mockade åt Leja bus. Hon har ju väldigt lätt mockat då hon står på bädd nu. Hon har både spån och halm, älskar halm så sjukt mysigt!! Sen gick jag till skåpet och skulle byta pannband på tränset men det blev så fult med vita stenar på blingbling pannbandet när det var mässing spännen på tränset. Så det fick vara det pannbandet som var så länge. Ska nog köpa ett böjt med champagne färgade stenar sedan, då ska jag bara ha en rad med större. Var så synd att jag inte köpte det jag såg i går, var det sista jag var och kollade på men nej dum som man är då så köpte man det inte. Jaja, det blev inga bilder på Leja idag då jag aldrig tömkörde henne och ute var det mörkt så blev inga bilder därifrån heller.

Hjälpte Mona att ta in alla hästarna, och sedan skulle hon ha lektion så jag följde med. Var två mindre barn som red så ingen ridning på hög nivå precis. Vi fodrade alla hästarna och sedan fotade jag Felicia när hon red Stitchen.


Leja i sommras<3


Slänger upp ett par bilder på mig och Chaggy med:)

Chaggy paggy synd att mitt ben förstör allt:P


Mot stallet.

Fixar till headern lite så det inte skulle bli så tomt. Lite info om häst och ponny! Ska snart dra mig mot stallet, bara mamma tänkt komma hem idag och inte nästa år… haha. Nej men ska plugga lite, har prov i morgon får se om jag kanske bara åker och gör det sen drar hem då jag inte är helt 100% frisk för tillfället. Både ont i magen och huvudet.

Leja ska tömköras idag, hade även tänkt ta lite snygga huvudbilder i nya tränset. Men får se mamma är ju rätt dryg så det hinner bli mörkt värkar det som. Får bli lite tömkörningsbilder då istället.

I lördags var hon så sjukt skön när vi tömkörde, hon var förövrigt skit duktig och hon tog stöd i bettet nästan direkt. Hon var jätte fin och jag börjar även få lite bättre koll på detta med tömkörning. Det är verkligen inte lätt att tömköra, men det är en sjukt go känsla när allt blir som man tänkt sig. Men när hon sprang runt där och såg snygg ut så stod ju jag där och höll i tömmarna Mona stod bredvid och instruerade. Så helt plötsligt fick hon nått ryck och lyfte på frambenen som fan. Det var inga dåliga lyft jag och Mona bröt bara ihop, hon gjorde bara typ 4 sådana lyft men hon var så söt. Det var typ som, jag kan då banne mig också lyfta på benen sötnosen!!

Nej nu ska jag dra mig mot stallet. Headern är nu lite förändrad, jag ser den lilla texten det gör dock inte Felicia så bra. Ni kan väl också slänga in en kommentar och säga om ni ser texten i headern eller ej, tack!


Leja blir tömkörd, inte många gånger hon blivit det på bilden,
hon ligger inte helt framme i handen och något bakom lod. Men man får inte allt på en gång.


Lurvbollen!<3


Tillbaka!

Hej, nu är jag tillbaka efter att ha varit och kollat på dressyr i Globen. Det var jätte kul att se, tyvärr satt vi rätt långt upp så det var svårt att se allt.

Men i alla fall, jag gick upp kvart över fyra på natten och drog till stallet. Jag var inte så trött som jag trodde jag skulle vara. När jag kom till stallet så var Mona, Guro och Terese där nere också. Så vi gav dem kraften och sedan tog vi ut dem. De undra nog varför vi skulle dra ut dem mitt i natten. (hehe) Sen så mockade vi och jag gick och fyllde på vatten. Jag är så smart så jag kom på att man kan köra vattnet i den stora skottkärran i stället för i hinkar. Så jag fyllde den och gick ut. (kom på det på höstlovet). Hö var redan utlagt i hagarna.

Medans vi gjorde detta var Mona ute i ridhuset och logerade Hitman, eftersom han blivit kastrerad så måste han röra på sig. Han är även till Salu bild kommer på honom lägre ner.

Vi gick sedan in för att göra oss i ordning, eller jag var klar så bytte bara till rätt kläder. Men de andra gjorde sig i ordning. Linda kom och hämtade oss klockan 7 men vi satt nog i bilen runt halv 8. Det snöade hela vägen till Stockholm nästan och det var svin halkigt, inte nog med det utan spolarvätskan frös efter Karlstad. Då hade vi bara kört 6 mil typ och hade rätt många kvar.

Vi var framme runt 20 över 12 och då parkera vi, köpte godis och gick och satte oss. Det var kul att se dem på riktigt även fast vi satt långt upp. Nästa gång vet vi, att man ska beställa i tid så man får platser långt ner.  Dem jag saknade var dock Totilas och Edward Gal, Totilas kommer aldrig vara Totilas utan Edward. Det gjorde ont att se honom på någon annan, även fast det också var en fin häst. Dock inte i klass med Totilas. Han red Interfloor Next One de gjorde en bra ritt och kom 3:a. Allt ser så otroligt lätt ut när han rider och hans mjukhet är inte att tala om. Jag hoppas att han kommer få rida Totilas igen, har läst någon stans att han till och med var bered att byta till Tyskland för att få rida. Men det är ingen som frågat om han vill ens.

Tror dock han sitter på några fina hemma, bland annat Totilas syster, och Edward är verkligen duktig på att få fram det bäst ur hästen. Nog om det och vidare…

Efter dressyren gick vi på mässan, hittade nästan ingenting, det var inte alls så bra mässa som i Göteborg. Men jag hittade ett lackat träns till Leja i alla fall som jag blev nöjd med. Vi gick där till runt 7 och då drog vi oss hemåt. Jag var hemma runt halv 2 och då var jag något trött.

Ont i magen hade jag när jag vakna i dag och jag var helt sjukt trött. Så jag blev hemma från skolan, har fortfarande ont i magen och hoppas det ska gå över snart.

Nu klickade jag precis hem ett bett till Leja blev ett tredelat Sprenger, hon behöver ett nytt som är tjockare. Lånat Monas nu ett tag tyckte det var dags för ett eget, så hoppas det kommer om ett par dagar. 

 
Snyggtränset:D Ska dock ha bling pannbandet på!:D


Sprenger bettet jag beställde:)


Hitman!:) Snyggisen:)


Kallt

Heeeeej Heeeej Felicia här!

Första inlägget då , lite coolt faktiskt för det är mitt första någonsin. Det trodde jag inte om mig själv. Så vad ska ja skriva ? hmm .. Kan skriva att det är kallt och endel snö här för att va november :S   Lite jobbigt tycker jag men hästarna tycker det är svin kul att busa runt :)



 
Bild från imorse när jag precis hade släppt ut dom



 



 




                                                       Polly var inte på bushumör innan hon hade åte klart :P


Bloggens första inlägg!

Bloggen håller på att fixas i ordning, och det är endel kvar ännu. Om ni märker att något inte är som det ska hojta till. Jag vet att endel redan nu inte är som det ska men kan ju vara något ni märker som jag inte vet om.

Ett inlägg och en pressentation kommer om både mig och Felicia senare. Jag åker till Globen i morgon så just då har jag inte tid till någon ting då får ni tjata på Felicia för uppdatering.

Hoppas ni vill följa oss!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0